Головна > Новини

Новини


Озонові технології: переваги застосування

Традиційно зусилля виробників харчової продукції спрямовані на зниження енерговитрат, подовження термінів зберігання продукції, зменшення кількості застосовуваних у технологічних процесах консервантів і хімікатів. На вирішення цих питань спрямовані розробки із застосуванням електрофізичних процесів. Ефективним та розповсюдженим рішенням у світовій практиці є методики, засновані на озонових технологіях.


На етапі вирощування, зберігання і переробки продуктів харчування використання озонової системи дає можливість мінімізувати пошкодження та забруднення продукції хвороботворною мікрофлорою. Озон застосовують на таких етапах виробничого циклу:

• знезараження води для поливання рослин та годування тварин,
• пророщування посівного матеріалу,
• знезараження та продовження терміну зберігання овочів і фруктів у овочесховищах, та м`ясної продукції у холодильних камерах,
• транспортування овочів, фруктів, м`яса та іншої продукції,
• миття овочів, фруктів та іншої продукції перед заморожуванням,
• знезараження в процесі сушіння (сублімації) овочів, фруктів і ягід,
• забезпечення рециркуляції води в процесі поливання, миття овочів і фруктів (оборотне водопостачання),
• виготовлення льоду з озонованої води для зберігання та транспортування рибної продукції,
• очищення стічних вод.

Зупинимося детальніше на зберіганні і транспортуванні продукції з використанням озону. Обробка озоном в період зберігання продукції в холодильниках запобігає обсіменінню продукції (появі мікробів, вірусів, бактерій, грибків), тобто знищує більшу частину патогенної мікрофлори, а решту «заморожує» і не дає змогу їй розмножуватися, що захищає її від передчасного псування.

Коли двері холодильної камери часто відчиняють або трапляються непланові вимкнення електроживлення, це призводить до підвищення температури всередині камери, а це особливо критично для невеликих холодильних камер, які використовують для перевезення продукції від виробника до точок реалізації. Відомо, що при підвищенні температури зростає мікробіологічна активність, як результат – скорочується тривалість зберігання продукції. Застосування озону для обробки охолодженої і плодоовочевої продукції в автомобільних і залізничних рефрижераторах зменшить ризики, пов`язані з передчасним її псуванням.

Ще одним перспективним застосуванням озону є виготовлений з озонованої води лід з тривалою бактерицидною дією, що захищає продукти (рибу, кальмари, креветки, ікру, свіжоморожені продукти) від патогенної мікрофлори. Наприклад, термін зберігання середземноморської риби можна збільшити, як мінімум, на 33%, якщо використовувати такий лід.

Фахівці Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» спроектували і налагодили випуск промислових систем озонування для різних потреб. У них втілені розробки, пов`язані з методами генерації, подавання й утилізації озону в умовах промислового виробництва. Кожен вузол системи озонування можна реалізувати різними способами залежно від специфіки виробництва.

ДОВІДКА

Озон і його властивості

Озон (О3) – це 3-атомна молекула кисню, яка утворюється при взаємодії молекули і атома кисню. У природі озон утворюється з кисню під впливом ультрафіолетового випромінювання або в результаті розрядів блискавки. Має високу окисну здатність, дезактивує бактерії, віруси, грибки, спори тощо. Після реакцій окиснення озон перетворюється на кисень.

Джерело озону

Озонатор (генератор озону) – це пристрій, який виробляє озон з кисневмісних газів. Є два основних види генераторів озону: бар`єрні і безбар`єрні. Вони різняться наявністю бар`єра – діелектрика, який у складних виробничих умовах швидко забруднюється, що спричиняє вихід обладнання з ладу. Сучасні безбар`єрні генератори озону не містять цього елемента, завдяки чому їх робота надійна і менше залежить від зовнішнього середовища.

www.streamozone.com.ua

15.02.2017